مجتمع پرورش ماهی کاسپین-پرورش ماهی در قفس در دریای خزر-Caspian Fish-Fish Breeding Complex in the Caspian Sea
دوشنبه ۲۷ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۱
مطلب

ظهور علائم بیماری

ماهیان سالم در بررسی های تشریحی، پوستی سالم و شفاف دارند و وضعیت چشم ها، آبشش و باله ها و اندام های داخلی مانند کبد کاملاً طبیعی است.

همانطور که ذکر شد اولین علامت در یک همه گیری در جمعیت ماهیان قزل آلا، کم اشتهایی است که نهایتاً با پیشرفت بیماری به بی اشتهایی منجر می شود. تغییرات رنگ پوست . گرایش آن به کدورت نیز جزء اولین علائم بروز بیماری در این ماهیان است. در پوست، انگل های تک یاخته ای مانند ایکتیوفیتریوس با ایجاد بیماری لکه سفید با چشم غیرمسلح قابل تشخیص هستند و در صورت وجود عفونت ناشی از سایر تک یاختگان مانند تریکودینا و شیلودونلا، علاوه بر آن که فلس ها در برخی قسمت ها می ریزند موکوس غلیظی نیز در سطح بدن ماهیان مشاهده می شود. انگل های سخت پوست مانند لرنئا و آرگولوس نیز با چشم غیرمسلح در سطح بدن ماهیان قابل تشخیص هستند.

عفونت های میکروبی نیز با ایجاد زخم های عمیق و وسیع در پوست که با خونریزی توأم است خود را نشان می دهند.

پوسیدگی باله ها جزو شایع ترین بیماری های ناشی از سوء تغذیه مانند کمبود چربی ها در غذا، کمبود پروتئین ها در غذا و مسمومیت های غذایی، عفونت های انگلی تک یاخته ای و کرم های ژیروداکتیلوس و بالاخره عفونت های مزمن میکروبی است. در برخی شرایط، پوسیدگی باله ها در ناحیه دمی به حدی پیشرفت می کند که به ساقه دمی رسیده و باعث مرگ ماهیان می شود.

در بعضی بیماری های غیرعفونی مانند عارضه حباب گازی، عفونت انگلی دیپلوستومیازیس، بیماری عفونی میکروبی و ویروسی چشم، عوارض متعددی ظاهر می شوند. بیرون زدگی چشم به دلیل عارضه حباب گازی و کدورت آن به دلیل انگل دیپلوستوموم از شایع ترین آنهاست.

در اکثر بیماری های عفونی نیز چشم ماهی به صورت یک طرفه یا دو طرفه بیرون می زند (اگزوفتالمی) که ممکن است مورد هجوم ماهیان دیگر قرار گرفته و به طور کلی از جا کنده شود.

به دلیل سطح وسیع آبشش­ها که در ماهیان قزل ­آلا برای هر گرم از وزن ماهی به یک سانتیمترمربع می رسد و مرز بسیار ظریف آن با آب، این عضو در معرض هجوم بسیاری از عوامل بیماری زای مختلف قرار می­گیرد.

انگل های تک یاخته ای و کرم های داکتیلوژیروس و ژیروداکتیلوس ، در آبشش به خوبی رشد و تکثیر نموده و باعث ایجاد اختلال در وظیفه اصلی این عضو که تبادل گاز و اخذ اکسیژن و ایجاد تعادل اسمزی می باشد می گردند. انواع مسمومیت ها و سوءتغذیه ها مانند لیپوئیدوز، باعث کم رنگ شدن آبشش شده و قارچ هایی مانند ساپرولگنیا باعث تخریب بافت آن می شوند. عوامل میکروبی و ویروسی نیز به دلیل ایجاد کم خونی، باعث روشن شدن رنگ آبشش می شوند. در حفره بطنی ماهیان قزل آلا، اندام هایی مانند کبد، کیسه هوایی، کلیه و طحال بیشتر مورد هجوم عوامل بیماری زا قرار می گیرند.

در زمانی که میزان سبوس یا مواد دارای فیبر در غذا بیش از حد نرمال باشد ممکن است منجر به انسداد مجرای ارتباطی حلق و کیسه هوایی شده باعث تورم کیسه هوایی و شناور شدن ماهیان در سطح آب گردد. عفونت های میکروبی، غالباً کلیه را مورد هجوم قرار داده و وجود نقص در فعالیت این عضو و عدم تعادل اسمزی، باعث مرگ ماهیان می رود در برخی عوارض کلیوی، مواد پلاسمایی از عروق باریک کلیه به داخل محوطه بطنی نفوذ نموده و شکم را متورم می کند. چنین وضعیتی غالباً به دلیل عفونت های میکروبی و ویروسی رخ می دهد.

کبد در ماهیان قزل آلا حساسیت ویژه ای به عوامل سوءتغذیه و مسمومیت ها دارد. در بیماری لیپوئیدوز، کبد بزرگ و زرد رنگ می شود و در صورتی که قطعه ای از آن را به داخل آب بیندازیم به دلیل تجمع چربی و سبک شدت آن، در سطح آب شناور می ماند در حالی که کبد ماهیان سالم، به عمق آب فرو می رود. در بیماری آفلاتوکسینوزیس، به دلیل حضور سم آفلاتوکسین در غذا، عوارضی مانند هپاتوما در کبد به ظهور رسیده و فعالیت طبیعی آن را مختل می نماید.


چاپ کد : 385

سوالات و نظرات کاربران در مورد این مطلب


نکات مهم قبل از ارسال درخواست :

- قبل از طرح سوال یا مشکل خود، کامنت سایر کاربران و پاسخ آنها را مطالعه کنید.

- لطفا فارسی تایپ نمائید. امکان بررسی کامنت های پینگلیش وجود ندارد.

- پاسخ سوالات از طریق ایمیل نیز ارسال میشود. لطفا مشخصات خود را دقیق وارد کنید(ایمیل و شماره تماس شما محرمانه بوده و در سایت نشان داده نمیشود)

نام *
ایمیل :
موبایل :
سوال *
کد امنیتی *

بیماری و داروهای آبزیان
فروشندگان تجهیزات  و مواد اولیه

فروشندگان تجهیزات و مواد اولیه

درخواست خرید خط تولید غذای آبزیان

درخواست خرید خط تولید غذای آبزیان